Terug naar tips
Auto
7 stappen om professioneel een oliewissel uit te voeren

7 stappen om professioneel een oliewissel uit te voeren

Thuis olie verversen, zonder kosten, is niet zo moeilijk. Het geheim? Een beetje plaats hebben, goed gereedschap ter beschikking hebben, wat goede raad en goede producten. Bovendien heeft Bardahl de aangepaste producten en de goede raad voor een verzorgde oliewissel. We zijn vertrokken.

Alvorens van start te gaan, zijn volgende zaken noodzakelijk:

 • Een aangepaste olie voor de motor: afspraak op http://www.bardahloils.com/nl 
 • Een reiniger van Bardahl te gebruiken alvorens de wissel wordt uitgevoerd / Motor spoeling
 • Een nieuwe afdichtingset (van de carter)
 • Een sleutel voor de afdichting (van de carter)
 • Een opvangreservoir voor de gebruikte olie
 • Een trechter
 • Een nieuwe oliefilter
 • Een klem met drie klauwen of ander aangepast materiaal voor de oliefilter
 • Een nieuwe dichtingsring voor de dichting van de oliefilter, als u dezelfde gebruikt
 • Een brug, een olieput of een krik
 • Handschoenen !

STAP 1: HET REINIGEN VOOR DE WISSEL

Wapen u met de Motor Spoeling Bardahl. Hiermee verwijdert u alle vuil en zo vermijdt u dat de nieuwe olie vervuild wordt. Giet het flesje (maximum 10% van de maximale inhoud van de carter, deze informatie vindt u in de handleiding van uw wagen of op http://www.bardahloils.com/nl) in het oliereservoir. Laat de motor nu 15 minuten draaien zodat het additief goed in het oliekanaal circuleert. Onderbreek vervolgens het contact.

STAP 2: DE VEILIGHEID

Zet de wagen op de juiste plaats, op de krik, brug of oven de olieput. Uiteraard zorgt u er bij voorkeur voor dat de wagens op een veilige manier staat, stabiel en zo vlak mogelijk. Denk daarbij vooral aan uw veiligheid. Draag ook altijd handschoenen, want warme olie is vloeibaarder en kan dus brandwonden veroorzaken.

STAP 3: DE OLIEWISSEL

Doe de motorkap open en verwijder de afsluitdop van het oliereservoir om de olie te laten ontsnappen. Vervolgens duiken we onder de wagen om de afsluitdop van de carter met een aangepaste sleutel te verwijderen. Uiteraard plaatst u eerste de vergaarbak onder de wagen. Indien mogelijk (afhankelijk van de wagen), maakt u de oliefilter al los om het hele oliecircuit te ledigen.

STAP 4: DE OLIEFILTER WISSELEN 

Terwijl de olie uit de carter loopt, kan u zich bezighouden met de oliefilter. Indien het nodig niet gebeurd is, kan u die los maken met een aangepaste sleutel. Zorg ervoor dat u een vod gebruikt om rond en onder de filter houdt, want er kan steeds olie weglopen. Gooi vervolgens de oude filter weg, met respect voor de recyclagenormen en plaats de nieuwe oliefilter. Voor u de filter terugplaatst, smeer dan de dichtingsring in om te vermijden dat u schade aanbrengt bij het aanspannen. Indien hetzelfde gereedschap gebruikt om de filter weer te sluiten, reinig het gereedschap dan (bijvoorbeeld met Remmen reiniger van Bardahl), vervang de O-ring (waterdichte sluiting) en smeer het geheel met olie in. Sluit dan voorzichtig weer af en trek het geheel met een sleutel zacht aan (meestal volstaat een kwartdraai).

*In functie van het type filter en de positie, kan u de filter met olie vullen alvorens te installeren. Zo voorkomt u infiltratie van lucht in de filter.

STAP 5: SLUIT DE CARTER AF

Zodra alle gebruikte olie verwijderd is, kan u de carter weer sluiten. Ook hier gebruikt u best een nieuwe dichtingsring, om een perfecte dichtheid te bewerkstelligen. Indien u tussen 10 en 30 Nm kracht moet gebruiken om te sluiten, draait u een halve draai. Indien het tussen 30 en 50 Nm is, dan gaat het om driekwartdraai.

STAP 6: NIEUWE OLIE AANVULLEN

Nu kunnen we de olie gaan vullen! Breng een trechter in de opening van het reservoir in en giet de voorgeschreven hoeveelheid olie, zoals aangegeven door de constructeur in het reservoir. De inhoud van uw carter vindt u in de gebruiksaanwijzing van uw wagen of op: http://www.bardahloils.com/nl. Zodra de olie de carter heeft bereikt en u het reservoir hebt afgesloten, kan u de motor al even starten zodat de olie makkelijker overal doordringt en ook de oliefilter bereikt als die nog niet in olie ondergedompeld is.

Controleer vervolgens het oliepeil met de peilstok en zorg ervoor dat u de maximale inhoud nooit overschrijdt. Als u deze overschrijdt, riskeert u overdruk, abnormale slijtage van de afdichtingen, aanzienlijke verstoppingen van de verschillende uitstootonderdelen en zelfs motorproblemen. In het ergste geval kan dat ervoor zorgen dat uw motor stuk gaat doordat de drijfstangen en de krukas vervormen. Als u zich ver van het maximum bevindt (doordat de filter olie opneemt, kan het peil iets verlagen), vul dan opnieuw bij en pas op dat u het maximumniveau niet overschrijdt.

STAP 7: RESPECT VOOR DE LEEFOMGEVING

Vergeet niet om uw gebruikte olie naar een sorteercentrum te brengen, of naar een garage of autocenter met aangepaste installatie voor recyclage.

Terug naar de artikelenlijst Artikelenlijst